Blackwing spletna trgovina

Zakaj so drugačni?

Svinčniki Blackwing so že vrsto let znani po tem, da jih uporabljajo znana imena v krogu pisateljev, grafičnih ustvarjalcev in glasbenikov. Z njimi so ustvarjali tudi pisatelj John Steinbeck, glasbenik Stephen Sondheim, dirigent Leonard Bernstein, grafik Chuck Jones ter drugi. Njihove korenine segajo v leto 1930, ko je bil Blackwing prvič predstavljen pod okriljem znamke Eberhard Faber. Zaradi raznih prevzemov znamke se je leta 1998 ime Blackwing umaknilo iz proizvodnje, vendar ga njegovi zvesti uporabniki niso pozabili. Na željo mnogih ustvarjalcev je Charles Berolzheimer, ustanovitelj znamke Palomino, ki velja za eno najboljših znamk svinčnikov, znova obudil ime Blackwing. S pomočjo izvrstne kalifornijske cedrovine in formule za najboljše zmesi grafita iz Japonske so svinčnike Blackwing znova predstavili širni javnosti. Sprva dva modela, tršo različico legendarnega modela "602", ki je priljubljena med grafiki, pisatelji in navadnimi uporabniki, in mehkejšo "črno/zlato" različico za umetnike. Pred kratkim je bila predstavljena še nova različica Pearl, svinčnik biserne barve s kovinskim držalom za radirko zlate barve in črno radirko. Po trdoti nekje med črnim Blackwingom in modelom "602". Svinčnik Blackwing je za mnoge najboljše pisalo na svetu. Slovi po nenadomestljivi obliki, izjemno kakovostni izdelavi, izrednih lastnostih grafita ter seveda tradiciji in kultnem statusu, ki ga je pridobilo ime Blackwing.

Lesena osnova je izdelana iz izbrane cedrovine. Les je trden, se ne lomi, ostrenje s pravim šilčkom je enostavno. Med poznavalci ima cedrovina tudi prepoznaven vonj, barvo in teksturo.

 

Posebna zmes grafita je trdnejša od običajne, zato se konica ne lomi kot pri navadnem svinčniku. Hkrati svinčnik ob pisanju ali risanju vsaj za polovico manj pritisnemo ob papir, da dobimo želeno linijo, ki je črna in gosta. Od tu izhaja posebno doživetje ustvarjanja z blackwingom.

 

Barva na svinčniku je večplastna, gladka in trdna. Črna mat barva, antracitno metalno srebrna ali prelivajoča se biserno bela. Vse različice imajo vdelane zlate črke.

 

Kovinsko držalo za radirko ima posebno obliko, kar daje svinčniku svojevrstno prepoznavnost. Radirko lahko iz držala preprosto potegnemo in jo zamenjamo z novo v črni, beli ali rožnati barvi.

 

Šilček za svinčnike Blackwing je prav poseben, saj ima dve rezili. Prvo rezilo je za ostrenje lesenega dela, drugo pa za ostrenje grafita. Tako dobimo precej ostrejšo in daljšo konico kot z običajnim šilčkom.

 

Noben drug svinčnik se ne ponaša s tako bogato zgodovino in tradicijo in ni tako priljubljen med umetniki, glasbeniki in pisatelji kot svinčnik Blackwing.

  

1
2
3
4
5
6

Zgodovina

Svinčniki Blackwing so se prvič pojavili pod imenom Eberhard Faber. To je ameriška znamka, ki ima korenine pri znanem podjetju Faber Castell. Svinčnik so začeli izdelovati leta 1928, namenjen pa je bil najpetičnejšim strankam, umetnikom, glasbenikom in ustvarjalcem. Sloves je verjetno dobil zaradi mehke konice, ki je vsebovala vosek, posebne radirke in cedrovine, iz katere je bil narejen. Med uporabniki je postal priljubljen, saj se je po kakovosti ločil od ostalih izdelkov in tako je z leti postal kulten.

 

Blackwing je postal fetiš in obsesija Hollywooda in mnogih znanih obrazov 20. stoletja. Z blackwingom so nastali risani junaki, kot so na primer Miki Miška, Zajec Dolgouhec in drugi. Ollie Johnston, ki je upodobil Bambija, je svoj prvi blackwing prilepil na okno studia. Shamusa Culhana, ki je narisal epizodo v Snegulčici in sedmih palčkih, naj bi pokopali z Blackwingom v roki. Za Toma Sita, enega izmed pobudnikov oživljanja Male morske deklice, Lepotice in zveri ter Levjega kralja, je blackwing kulten sam po sebi in del tega ustvarjanja. Ameriški pisatelj Truman Capote je škatlice blackwingov hranil v nočni omarici, skladatelj Stephen Sondheim je ustvarjal samo z njimi, glasbenik Quincy Jones je imel enega vedno v žepu, John Steinbeck pa je v znamenitem svinčniku takoj prepoznal zaveznika – najboljši svinčnik, kar jih je kdaj imel.

Tovarno Eberhard je nato zamenjalo več lastnikov, nazadnje pa je postala del velike korporacije Sanford. Linija Blackwing se je nadaljevala, čeprav ni prinašala dobičkov, saj se je proizvajala na zastarelih in posebnih strojih, namenjenih prav tej vrsti svinčnika s posebno obliko. Ko se je stroj za izdelavo kovinskih držal za radirke leta 1998 pokvaril, se je vodstvo odločilo, tudi zaradi ekonomskih razlogov, da ime Blackwing ukine. Odgovorni si niso niti predstavljali, da so med oboževalci svinčnikov Blackwing sprožili val ogorčenja. Povpraševanje po svinčnikih je zato naraščalo in primerki, ki so se še našli na trgu, so dobivali visoke vrednosti. Cene primerkov, ki so jih na začetku proizvodnje prodajali za 50 centov, so se dvignile tudi do dva tisoč dolarjev za originalno škatlico.

 

»Zgrabila me je panika. Nekaj končičev sem še imel v predalniku. Začel sem jih zbirati kot cigaretne ogorke za zadnji vdih cigaretnega dima,«  je svojo tesnobo obrazložil Tim Hodge, avtor risanih junakov Tom & Jerry.

Pobuda za oživitev svinčnika Blackwing se je širila in prišla do vrat podjetja Cedar Pencil Company oziroma Palomino. Njegov ustanovitelj se je odločil, da bo skrivnost načina izdelave, materiala in oblike prenesel v novi svinčnik Blackwing. Poznavalci so novi Blackwing sprejeli različno, puristi so zadržani in prisegajo le na izvirnik, medtem ko drugi pravijo, da je celo boljši od iPada. Poznavalci so naredili ogromno testov in primerjav, ki so dostopni na spletu, in zaključili, da je novi Blackwing povsem vreden svojega imena, če ni še boljši od izvirnika. Zato se mu obeta uspešna prihodnost. Vedno bolj je priljubljen med sodobnimi umetniki, kot so Christian Tamburr, Ren & Stimpy, Bob Camp, Sal Abinnanti, ki jih je novi Palomino Blackwing že povsem prevzel.

V podjetju Nimo Studio si želimo, da bi legendarni svinčnik postal kulten tudi v Sloveniji in da bi navdušence in oboževalce spodbudil k ustvarjanju ter navdihinil marsikatero kreacijo in umetnino.

Kje videti, preizkusiti ali kupiti?

Kje videti, preizkusiti ali kupiti?

Vso kolekcijo Blackwing svinčnikov in beležnic lahko vidite in preizkusite v novem objektu NOX hotel, interier in lounge v Ljubljani v Šentvidu. V recepciji hotela smo pripravili izložbeno vitrino z izdelki Blackwing. Izdelke lahko vidite, preizkusite in seveda tudi kupite. Težko bi našli bolj primeren prostor za predstavitev artiklov kot objektu, ki predstavlja ideje, navdih in svobodo razmišljanja. Svinčnike pa lahko vidite, preizkusite ali kupite tudi v pisarni podjetja NIMO STUDIO d.o.o. v Ljubljani:

HOTEL NOX, Celovška cesta 469, 1000 Ljubljana, tel: 01 200 95 00, info@hotelnox.com

NIMO STUDIO d.o.o., Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, tel: 041 843 354, info@nimo.si